Vihkiryijyt

Ylivieskan vihkiryijy ”Kasvan vierelläsi”

“Kasvan vierelläsi”-vihkiryijy
Ylivieskan Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon

Ylivieskan Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon suunnittelemani vihkiryijy on nimeltään “Kasvan vierelläsi”. Talkoovoimin toteutettu ryijy valmistui lokakuussa 2023 ja otettiin käyttöön 1.adventtina 2023.Vihkiryijyn toteutuksessa oli vuoden 2023 alusta alkaen yli 70 eri ikäistä paikallista seurakuntalaista, joiden yhteisöllisyys ja innokkuus toi vihkiryijylle valtavan
lisäarvon. Kotikirkon vihkiryijy- talkooryhmä sai Ylivieskan kaupungilta vuoden 2023 kulttuuriteko maininnan.

Vihkiryijyyn on kuvattu kaksi toisiinsa kietoutuvaa puuta, jotka kasvavat juuriltaan kohti vehreää puun lehvästöä. Moni suunnitelman nähnyt on kiinnittänyt ensimmäisenä katseensa näihin kahteen toisiinsa nojaavaan puuhun, mutta oma ajatukseni lähtivät juurista. Vihkiparit aloittavat yhteisen elämän omilta juuriltaan. Kahden ihmisen tavat toimia ja elää muodostavat kummankin oman elämänpuun juuret.

Ryijyn nimi ja symboliikka sisältää ajatuksen alttarin luokse tulevan ihmisen omasta lupauksesta rinnalla seisovalle ihmiselle. ”Kasvan vierelläsi” ei ole vaatimus toiselle, vaan toiveikas lupaus olla osana kasvavaa yhteistä elämäntarinaa. Omilta juuriltaan kasvava, yhteen kietoutunut puukaksikko kasvattaa puun latvoihin yhteisvoimin vehreän ja hedelmällisen lehvästön, oman yhteisen elämänpuunsa.

Vihkiryijyn värimaailma nousi Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon suunnittelemien kirkkotekstiilien värisävyistä. Vihkiryijyssä on nähtävissä värejä koko kirkkovuoden ajalta. Näin vihkiryijy rikastaa kirkkosalin värimaailmaa yhdessä kulloinkin olevien liturgisten värien kanssa.