Jyväskylän Kuokkalan kirkon liturgiset tekstiilit

Jyväskylä Kuokkalaan rakentui reilu kymmenen vuotta sitten uusi kirkko, joka vihittiin käyttöön vuoden 2010 alkupuolella. Kide, Elävän Leivän- kirkko on useita palkintoja ja tunnustuksia saanut uniikki taideteos. Tumman liuskekivillä peitetyn ulkokuoren sisällä on hyvin lämmin henkinen vaalea kirkkotila ja useita muita seurakunnan tiloja. Suunnittelin ja toteutin tuolloin aivan uuteen kirkkotilaan liturgiset tekstiilisarjat viidessä kirkkovuoden värissä.


Kirkkotekstiilien kokonaisuuden nimi on Murrettu. Tilaajan taholta koko kirkon taiteen teemaksi oli annettu Jeesuksen murtaman leipä, joka oli myös alttariseinällä olevan näyttävän alttariteoksen aiheena. Tekstiilien kantavana kuva-aiheena on alttariliinassa, stolissa ja lukupulpetin liinassa esiintyvä murtuma, jonka yllä kasvaa toivoa herättävä ja kirkkovuoden teemaa kuvaava kasvisymboliikkaa. Mustassa värissä on vain pelkkä murtuma.

Kuokkalan uusi kirkko oli erityisen mielenkiintoinen taideprojekti sen lähtökohtaisen avoimuuden vuoksi. Suunnitelma ja toteutus kulki rinnan kirkon valmistumisen kanssa ja mielikuvat tilan tunnelmasta pohjautuivat vahvasti arkkitehtipiirustuksiin. Uniikki kirkkosali antoi mahdollisuuden lähestyä liturgisten tekstiilien suunnittelua uudelta ja avoimelta pohjalta. Kuokkalan kirkkotekstiilit on tehty raakasilkkikankaasta ja sen kuviot on kirjottu ja applikoitu kiiltävämmästä dubion-silkistä.

Katso lisää kuvia kuvagalleriasta


Vuonna 2022 suunnittelin Kuokkalan kirkkoon oma kastepuun, jonka toteutus siirtyi vuoden 2023 loppupuolelle. Valmis kastepuu otettiin käyttöön helmikuussa 2024. Oli erityisen kiinnostavaa palata suunnittelemaan yli kymmenen vuoden jälkeen uutta taidetta upeaan Kuokkalan kirkkoon. Arkkitehtuuri ja kirkkosalin taide teki edelleen vahvan vaikutuksen!